Suferința naște bucurie! Aceasta am simtit când am trecut fiecare pas al acestei activităti care ne-a ajutat să refacem părți din memorialul durerii suferinzilor din lagărele comuniste și care, spre mărturie, ne-au lăsat numeroase manuscrise ale terorii umane și bucurii ale regăsirii divinității prin suferință. Numai așa L-au cunoscut pe Dumnezeul cel adevarat care n-a întârziat să vină în cămara sufletului lor. Oameni schilodiți, murdari de pământ sau poate chiar de sânge, în urma loviturilor repetate, dar cu sufletul în Rai sau Raiul la ei în celulă, după cum ne-au relatat martori și prieteni de celulă ai părintelui Arsenie Boca.

În agenda zilei am avut astăzi invitat special pe dl. conf.univ. dr. Ioancea Lucian, beneficiar al Așezămantului Filantropic „Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja”. Domnia sa a fost unul ce a trăit acele încercări ale comuniștilor, acele torturi, toate ducând spre același scop: mărturisirea credinței adevărate. Aceste adevăruri le-am dobândit în cadrul altor întruniri, căci astăzi domnia sa s-a aflat în imposibilitatea de a onora invitația noastră. Bucuria noastră rămâne mereu vie avându-l alături de noi.

Programul dedicat acestei zile a debutat cu o mică introducere ce a fost mai mult îndreptată spre cei mai tineri care n-au avut ocazia să afle în viața lor sau să trăiască încercări asemănatoare celor din perioada comunismului. Am enumerat aici nume celebre ce s-au remarcat în viată prin curajul lor în fața opresiunii, mărturisind cu tărie credința: Daniil ( Sandu Tudor), Pr. Arsenie Boca, Pr. Prof. Dumitru  Stăniloae, Pr. Ilie Lăcătușu, pr. Nicodim Măndița, Radu Gyr, Mircea Vulcănescu, pr. Sofian Boghiu, Valeriu Gafencu, pr. Nicolae Steinhardt, pr. Arsenie Papacioc, pr. Ioan Iovan, Pr. Nil Dorobanțu, pr. Ilarion Felea… și lista continuă la Gherla, Aiud, Jilava, Pitești, Tg. Ocna și multe alte locuri ce ascund sfinți.

În continuare atenția invitaților am reușit să o reținem cu ajutorul  filmului documentar în care pr. Gheorghe Calciu, oarecum resemnat și plin de pace, a vorbit de ceea ce a petrecut în lagărele în care a fost închis timp de 21 de ani. Impactul asupra copiilor a fost mare căci, deși am facut o pauză, ei s-au arătat doritori să revadă filmul după terminarea prezentării.

Activitatea noastră a fost încununată de interesul copiilor de a așterne pe hârtie idei spicuite din cele prezentate anterior și dorința lor de a revedea filmul ce exlică, cât se poate de clar, suferința celor ce ne pregătesc pentru viața cu încercări, și care L-au descoperit pe Dumnezeu în suferință.

Chiar dacă noi nu avem suferința lor, în fiecare zi, cel puțin un om e încercat. Asemenea sfinților din închisori, să suferim și să-L descoperim pe Dumnezeu mai cu adevărat în acestea.

(Departamentul de comunicare și mass-media al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”)