Cursul s-a adresat managerilor de servicii sociale din instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale active în domeniul serviciilor sociale. Cei 20 de participanți ai proiectului Erasmus +, manageri de instituții sau servicii sociale din România și Bulgaria, au luat contact cu realitățile sociale ale societății civile, în raport cu exigențele și standardele serviciilor sociale oferite beneficiarilor aflați în dificultate. La această activitate a fost delegat Pr. Ilarion Mâță, inspector eparhial la Sectorul Social – Filantropic al Eparhiei Romanului și Bacăului și Președinte al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.

Obiectivul programului de formare este de a crește capacitatea furnizorilor de servicii sociale din România și Bulgaria, prin susținerea accesului la formare în managementul serviciilor sociale adaptat la contextul specific al Sud- Estului Europei.

Cursul are un număr de 360 de ore de formare. Programul de instruire este alcătuit din 3 module de teorie și practică, precum şi o examinare finală, primul fiind organizat la Sofia, în luna septembrie 2017, celelalte două la București, unul finalizat vineri, 10 noiebrie, iar ultimul în luna februarie 2018.

În toată această perioadă, reprezentanții instituțiilor participante vor fi monitorizați de coordonatorii proiectului, oferind posibilitatea de a aprofunda oportunitățile de a crește performanța organizațională prin investirea concretă în leaderul sau managerul instituției sociale.

Schimbul de experiență și însușirea de noi cunoștințe prin metode cu totul inovative și interactive ale formatorilor, au deschis noi orizonturi în gestionarea unor teme abordate precum:

  •  Mental Maps of communication
  • Different kind of talks in management context: critique, personnel appraisals, etc.
  • Participative team-management
  •  Team structures and development
  •  Goal orientation in teams
  • Establishing a supporting feedback culture in teams
  • Organizing and facilitating meetings
  • Conflict Management: Awareness, analysis and tools
  • Types of conflict
  • Stakeholders involvement

Serviciile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române au primit aprecierea cuvenită din partea organizatorilor și participanților, devenind modele de bună practică pentru organizațiile publice sau private din Europa, ceea ce înseamnă că profesionalismul angajaților din structurile sociale ale Patriarhiei se regăsește la un nivel înalt mai ales prin faptul că, deși sunt respectate standardele de calitate ale serviciului oferit, terapia spirituală oferită în toate instituțiile sociale din Biserica Ortodoxă Română este tocmai ceea ce face diferența și aduce acel plus de valoare ce nu mai este regăsit în nicio altă structură socială laică a societății secularizate.

(Departamentul de comunicare și mass-media al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare  – Hârja” )