Cursul s-a finalizat în data de 2 februarie 2018 și a fost adresat managerilor de servicii sociale din instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale active în domeniul serviciilor sociale. Cei 20 de participanți ai proiectului Erasmus +, manageri de instituții sau servicii sociale din România și Bulgaria, au luat contact cu realitățile sociale ale societății civile, în raport cu exigențele și standardele serviciilor sociale oferite beneficiarilor aflați în dificultate. Pentru acest proiect a fost delegat Pr. Ilarion Mâță, inspector eparhial la Sectorul Social – Filantropic al Eparhiei Romanului și Bacăului și Președinte al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.

Obiectivul programului de formare a fost de a crește capacitatea furnizorilor de servicii sociale din România și Bulgaria, prin susținerea accesului la formare în managementul serviciilor sociale adaptat la contextul specific al Sud- Estului Europei.

Cursul s-a desfășurat pe parcursul a 360 de ore de formare profesională. Programul de instruire a fost alcătuit din 3 module de teorie și practică, precum şi o examinare finală, primul fiind organizat la Sofia, în luna septembrie 2017, celelalte două la București, 2- 10 noiembrie 2017 și  ultimul în  perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2018.

În toată această perioadă de 6 luni, reprezentanții instituțiilor participante au fost monitorizați de coordonatorii proiectului din Austria, România și Bulgaria, oferind posibilitatea de a aprofunda oportunitățile de a crește performanța organizațională prin investirea concretă în leaderul sau managerul instituției sociale.

Schimbul de experiență și însușirea de noi cunoștințe prin metode cu totul inovative și interactive ale formatorilor, au deschis noi orizonturi în gestionarea unor teme abordate pentru managentul social eficient și lidership-ul organizațional.

Serviciile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române au primit aprecierea cuvenită din partea organizatorilor și participanților, devenind modele de bună practică pentru organizațiile publice sau private din Europa, ceea ce înseamnă că profesionalismul angajaților din structurile sociale ale Patriarhiei se regăsește la un nivel înalt mai ales prin faptul că, deși sunt respectate standardele de calitate ale serviciului oferit, terapia spirituală oferită în toate instituțiile sociale din Biserica Ortodoxă Română, este tocmai ceea ce face diferența și aduce acel plus de valoare ce nu mai este regăsit în nicio altă structură socială laică a societății secularizate (Pr. Ilarion Mâță ).