Proiectul cultural „Tânărul poet și poezia – creație, revelație și tradiție a neamului nostru”, inițiat de „Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, miercuri, 21 martie, începând cu orele 15.00, își va afla câștigătorii la cele trei secțiuni: pastel, poezie creștină și poezie istorică (Centenar), ciclul primar și cel gimnazial.

Proiectul se află la prima ediție și deja se bucură de un mare interes în rândul elevilor școlilor gimnaziale din Eparhia Romanului și Bacăului, mai ales din Municipiul Onești, fiind încheiate parteneriate cu unitățile de învățământ care și-au arătat interesul.

După lansarea proiectului, a urmat perioada de compunere a poeziilor de către elevi, apoi selecția la nivel de unitate de învățământ și jurizarea celor 80 de poezii într-o comisie formată din 11 membri, reprezentanți ai asociației de la Hârja, ai școlilor partenere, profesori pentru învățământ primar și de limba și literatura română, cât și elevi voluntari de la liceele reprezentative (Grigore Moisil și Dimitrie Cantemir) din Onești, olimpici la Disciplina Limba și Literatura română, care au selectat cele mai reprezentative creații poetice ce au fost secretizate anterior, activiate desfășurată într-un cadrul neutru, la sediul Protoieriei Onești.

Premierea va avea loc în contextul Zilei internaționale a poeziei și a unei Gale a creației literare, protagoniști fiind copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul” ai asociației de la Hârja, care vor pune în scenă câteva capodopere literare de excepție.

Aducem mulțumiri directorilor unităților de învățământ implicate în acest proiect, profesorilor delegați pentru jurizare și mai ales elevilor care au compus atât de frumos și creativ, poezii de excepție care ne demonstrează faptul că viitoarea generație a societății nu este lipsită de valori, sentiment și dragoste față de tot ceea ce este frumos, sublim, dumnezeiesc.

(Pr. Ilarion Mâță)