Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 24 ianuarie 2017, Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”  a organizat evenimentul intitulat „Hora-ncingeți, frați români!”, prilejuit de împlinirea a 158 ani de la Unirea Principatelor Române.

Într-o atmosferă emoționantă pentru tinerii și vârstnicii asociației, evenimentul a debutat la Paraclisul instituției social – filantropice cu slujba de Te-deum și slujba de pomenire a celor care au înfăptuit unirea, în frunte cu Alexadru Ioan Cuza. În sala de socializare a fost recitat poemul ”De ziua Principatelor Române”, alcătuit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. În sala multifuncțională a organizației, domnul Ionescu Traian, profesor de istorie, le-a vorbit celor prezenți despre datele istorice legate de acest moment, precum: Evenimentele anterioare zilei de 24 ianuarie, Contextul geopolitic european pentru Unirea Principatelor Moldova și Valahia, Descrierea divanurilor ad-hoc, Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza,  Recunoașterea internațională a Unirii și Reformele adoptate, introducând pe cei prezenți într-o atmosferă istorică potrivită înfăptuirii acestui ideal.

A urmat sceneta „În unire stă puterea” interpretată de tinerii din trupa de teatru ”Micul Prinț” a Centrului de Excelență în Dezvoltarea Resurselor Intelectuale și Culturale ale Tinerilor (C.E.D.R.I.C).

După acest moment artistic, la Biblioteca asociației,  tinerii și vârstnicii s-au implicat în atelierul: „Ce reprezintă pentru vârstnicii și tinerii  de astăzi Unirea Principatelor” și  workshopul Punte între generații”,  unde cei prezenți au indemnat să nu uite niciodată artizanii  unirii și pe făptuitorii marilor idealuri naționale.

Evenimentul s-a incheiat printr-o horă a unirii cu toți participanții la acest eveniment.