La acest eveniment social european, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost delegat Pr. Ilarion Mâță, Inspector eparhial la Sectorul Social – Filantropic, director al Centrului rezidențial eparhial pentru persoane vârstnice de la Hârja, și Vicepreședinte al Asociației naționale a directorilor instituțiilor pentru vârstnici (ADIV România).

Evenimentul a reunit reprezentanții asociațiilor naționale membre E.D.E., din 19 țări europene.

Întânirea a debutat cu urarea de bun venit a reprezentanților statului român și aprecierea pentru activitatea desfășurată de toate țările membre E.D.E. pentru creșterea calității vieții persoanei vârstnice. Gazda evenimentului a fost Cerasela Măciucă, președinte al ADIV România, director al Centrului social pentru persoane vârstnice Acad. Nicolae CAJAL, ce aparține Primăriei Generale a Municipiului București, responsabilă cu politicile naționale și Monika Caracuda, vicepreședinte al ADIV România, director al Centrului rezidențial Bra, Provincia Piemonte – Italia, responsabilă cu relațiile bilaterale și Parlamentul european.

Evenimentul a fost prezidat și moderat de președintele organizației, Jiri Horecky, apreciat pentru bogata sa activitate, în calitate de președinte, desfășurată pe parcursul anului 2017 și începutul anului 2018. A urmat evidențierea agendei de lucru a Consiliului director și planul fiecărui membru pentru perioada imediat următoare.

Reprezentantul Asociației naționale din Cehia, gazda viitoarelor două congrese europene de la Mikulov (30-31 mai a.c.) și Praga (13 – 14 septembrie a.c.), a evocat detaliile organizatorice ale evenimentelor, la care vor fi așteptați peste 2500 de participanți, directori de centre rezidențiale din Europa și alți parteneri. La aceste două conferințe internaționale, pentru prima dată, și România va avea câte o expunere a situației sistemului și a politicilor sociale din țara noastră, evocări ce vor fi elaborate și susținute de vicepreședintele organizației naționale, Pr. Ilarion Mâță.

Președintele E.D.E. a prezentat atât raportul financiar pentru anul 2017, cât și previziunile financiare ale anului în curs.

Vicepreședinții E.D.E. (reprezentanții Austriei și Franței) au detaliat posibilitatea implicării organizațiilor naționale în câteva proiecte de cercetare: ECREAS, CEN/TC 449, ERASMUS + 2018 – Tenderness 4 Life (Portugal) și ERASMUS + 2018 – Enterpen – Up (Spain).

A urmat formarea comitetului pentru dialogul social al serviciilor sociale cu forurile europene ale Parlamentului european și strategia E.D.E. de revigorare a furnizării serviciilor dedicate persoanelor vârstnice.

Următorul punct al discuției pe agenda zilei a fost profesionalizarea directorilor și obținerea certificatelor de coordonatori de centre rezidențiale prin competențele dobândite în urma unor studii postuniversitare și a 800 de ore de practică în domeniu.

ADIV România are în momentul de față 105 membri activi, la nivel național. Pr. Ilarion Mâță este responsabil cu pregătirea profesională a directorilor, cu organizarea evenimentelor internaționale și cu cercetările sociologice din România și Europa.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza ”din Iași, prin Facultatea de Filosofie și Științe social – politice, alături de Bella România și ADIV România, va organiza un congres internațional la Iași, în perioada 15– 16 mai 2018, la acest eveniment confirmând participarea mai mulți invitați din cadrul E.D.E. (Liliana Pânzaru).