Asociaţia „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare-Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim,  în perioada 3-4 aprilie 2023, a desfășurat o campanie antidiscriminare în contextul săptămânii de conștientizare a autismului cu rolul de a informa tinerii de riscurile la care sunt supuși elevii discriminați din punct de vedere medical.

     Activitatea a presupus diseminarea informației în două unități de învâțământ, Scoala Gimnazială „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” din Onești și Scoala Gimnazială nr. 1 din Târgu Ocna. Campania se adresează unui număr aproximativ de 1000 de tineri,  asociația de la Hârja parcurgând în această perioadă a doua etapă a campaniei pentru 200 de elevi,  urmând ca în luna septembrie a acestui an,  să ajungă la ultimii 300 de elevi.

În cadrul întâlnirilor cu elevii de gimnaziu și de liceu, experții din cadrul proiectului le-au vorbit despre tulburările din spectrul autist (TSA),  discrimininarea, formele acesteia, metode de prevenție și de intervenție. De asemenea li s-au distribuit elevilor pliante, flyere cu informații despre autism, tricouri și șepci cu mesajul campaniei, pentru a-i încuraja să devină la rândul lor promotori ai anti-discriminării. În cele 2 zile de campanie prin școli am discutat cu 200 de elevi, care au fost receptivi la mesajul campaniei noastre și sperăm ca pe viitor să fie și mai toleranți și mai sensibili la această problematică.

Echipa care a făcut deplasările în această etapă a campaniei  fost formată din Andreea Alixandrescu –  psiholog și manager de proiect, pr. Ilarion Mâță – expert identificare grup țintă și președinte al asociației, Bianca Negoiță (terapeut ocupațional și mama a unui copil cu autism și Rareș Baroti – persoană diagnosticată cu autism, maseur în cadrul organizației de la Hârja,  care a vorbit din experiența personală a marginalizarii, etichetării și dicriminării de care a fost părtaș acest tânăr în perioada studiilor.

A doua zi a campaniei, accesul în scoala parteneră (Scoala Gimnazială nr. 1 Tg Ocna) a fost facilitat de Asociația Sf. Anastasia Romana, prin implicarea  Pr. Silviu Butucaru, președintele acestei organizații.

Nădăjduim ca mesajul campaniei noastre să fi ajuns la cât mai multe persoanele vulnerabile: copii aflați în risc de sărăcie, copiii diagnosticați cu autism, adulții și tinerii aflați în risc de sărăcie să nu mai fie discriminați, mai ales în spațiile care ar trebuie să le ofere siguranță și șansa la un viitor mai bun: școlile și instituțiile publice!

Persoanele care doresc să primească informații despre această campanie pot vizita site-ul proiectului (https://asociatiaharja.ro/despre-proiect/  ) și pot adresa întrebări pe pagina de Facebook:  Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare Hârja” sau la telefon:  +40 752 270 375 și e-mail: asociatiaharja@yahoo.com.

Prin Proiectul POCU „De la marginalizare la integrare socio-eductională și medicală a grupurilor vulnerabile din teritoriul GAL Valea Trotușului”, amintim faptul că această campanie se înscrie în Axa prioritară 5 „Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității”, Obiectivul specific 5.2, activitatea A5 – Campanii de informare și sensibilizare cu privire la efectele discriminării sociale și pe motive medicale a copiilor și adulților aflați în situații de risc – conform activității principale 6 a Ghidului condiții specifice 5.2., și își propune următoarele obiective: promovarea proiectului și în special a acțiunilor și rezultatelor campaniilor antidiscriminare; implicarea profesorilor, elevilor și părinților în activitățile campaniilor antidiscriminare organizate de asociație; asigurarea sprijinului necesar pentru desfășurarea a o parte dintre acțiunile campaniilor antidiscriminare în spațiile deținute de partener.

Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja deține un serviciu socio-medical adresat copiilor și tinerilor cu deficiențe neuro-motorii, majoritatea dintre ei fiind cu tulburări din spectrul autist, având mai multe cabinete de terapii, în care lucrează personal calificat de specialitate. (Andrei Alixandrescu)