Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a sărbătorit și în acest an Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice cu multe surprize și voie bună la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice din Hârja, județul Bacău.

Sâmbătă, 1 octombrie 2022, beneficiarii și angajații Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” au sărbătorit împreună Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, zi de mare bucurie și căldură sufletească. Rezidenții și-au început ziua cu participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie unde au prăznuit împreună sărbătoarea ortodoxă „Acoperământul Maicii Domnului”, ce a avut loc în capela Centrului socio-medical pentru persoane vârstnice Hârja.

Programul a continuat cu o serie de ateliere culinare: pregătirea grătarului și prepararea mustului din strugurii proaspeți cu ajutorul angajaților Centrului. „Bunicii noștri” și-au arătat îndemânarea într-un joc de perspicacitate aruncând cu mingea la țintă și au fost motivați să realizeze decorațiuni din diferite tipuri de semințe adăugate de „bunici” în borcane ce au fost legate, la final, cu pânză tradițională și ornamente specifice toamnei. De asemenea, atelierele au luat amploare și s-au realizat desene de toamnă care au fost colorate cu minuțiozitate de participanți. Gândirea beneficiarilor a culminat cu realizarea unei perdele din frunzele ruginii ale toamnei. Lacunele timpului dintre ateliere a fost umplut de paharele de must proaspăt turnat de angajații centului și oferit beneficiarilor ce și-au înviorat anii prin audiția de muzică folclorică și voie bună.

La finalul zilei, sărbătoriții au servit grătarul și s-au bucurat de roadele acestei toamne, mustul proaspăt, ateliere realizate cu îndemânare și recreere în aerul începutului de octombrie.

Alexandru Ioanici (pedagog social în cadrul Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”)