Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, in perioada 30 septembrie-1 octombrie 2021, la Complexul de servicii socio-medicale pentru persoane vârstnice din cadrul Asociației Sf Voievod Ștefan cel Mare – Hârja ,  au avut loc evenimente care au marcat Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.

Sărbătoarea a început din 30 septembrie 2021, la orele 16.00,  cu slujba Vecerniei, urmată de slujba Litiei, la care au participat rezidenții noștri.

Anul acesta, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice a fost împărțită în patru componente: cea Liturgică, Culturală, Tradițională și Ocupațională. Ziua a început, la orele 8.00, cu Componenta Liturgică unde s-a citit Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, după care a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Împreună cu vârstnicii noștri am desfășurat un parastas în contextul Anului Comemorativ al celor adormiți în Domnul, omagiind viața și implicarea în activitatea centrului a beneficiarilor care au trecut în veșnicie, componenta Liturgică încheindu-se cu Taina Sfântului Maslu.

Componenta Culturală a zilei a constat în punerea în lumină a unor viețuitori ai așezământului, precum: Pr. Costică Șorea, Pr. Adrian Costin, doamna Săftica Zglimbea, moment în care unii dintre beneficiari au recitat din creațiile acestora.

În a doua parte a zilei, seniorii s-au bucurat de atelierele componentelor Tradiționale și Ocupaționale pregătite special pentru ei. Aici, cei mai talentați dintre beneficiarii Complexului rezidențial pentru persoane vârstnice – Hârja, s-au adunat la o clacă, derulând activități specifice toamnei. În curtea centrului am pregătit o morișcă pentru ca vârstnicii să ajute la zdrobirea strugurilor, toți cei prezenți la activități fiind serviți apoi cu mustul rezultat. Ei au fost foarte entuziasmați și au participat cu drag la această activitate, aducându-și aminte de momentele de acasă când trebuiau să facă același lucru.

Mâinile dibace ale doamnelor au sculptat dovleci, într-un cadru tradițional, bucurându-se de muzica populară de pe fundal și de poveștile și cântecele din vremea străbunilor noștri.

Familia din cadrul Complexului rezidențial și-a arătat și astăzi legăturile strânse care s-au format între beneficiari de-a lungul timpului. De asemenea, încă o dată, s-a putut observa și strânsa legătură dintre personal și beneficiari prin bucuria citită pe fețele tuturor.

O altă activitate a fost cea în care s-au realizat tablouri de toamnă cu ajutorul semințelor de dovleac și de floarea-soarelui.

A avut loc și o expoziție foto cu pozele surprinse în timpul activităților de terapie ocupațională desfășurate la centrul nostru. Sărbătoarea bunicilor a adus cu ea și metoda “Photovoice” prin care participanții s-au familiarizat cu tehnicile de fotografiere. Fiecare vârstnic a învățat să realizeze o fotografie care să transmită un mesaj.

Ziua s-a încheiat cu multă voie bună și armonie în sânul familiei asociației. (Oana Ariton, asistent social)