Sâmbătă, 3 septembrie 2022, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja” a primit binecuvântarea arhierească a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Aniversând 10 ani de activitate socio-medicală și educațională, Asociația de la Hârja, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române tot din anul 2012, a adus mulțumire lui Dumnezeu prin Sf. Liturghie oficiată la Altarul de vară din cadrul Complexului socio-medical rezidențial pentru persoane vârstnice, la care au participat, sub protia părintelui protopop de Onești Ioan Bârgăoanu, clerici din mai multe eparhii, reprezentanții unor organizații membre ale Federației Filantropia. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost părintele consilier patriarhal la Sectorul Social – Filantropic, presedintele Federației Filantropia, care a primit, alături de pr. Ilarion Mâță, președintele asociației de la Hârja, Crucea Țării de Jos, cea mai înalță distincția pentru clerici din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Domnul economist Gelu Marcu, a primit ordinul Melchisedec Ștefănescu Clasa I, pentru implicarea deosebită în activitățile sociale ale organizației de la Hârja, și nu numai.

Tot după Sf. Liturghie, a urmat oferirea distincțiilor de vrednicie personalităților care au sprijinit Asociația de la Hârja pe parcursul celor 10 ani de activitate și oferirea rangurilor onorifice pentru șase preoți din Protoieria Onești implicați în voluntariatul social, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

A urmat sfințirea și inaugurarea Complexului de servicii socio-medicale, educaționale și recreative pentru copii din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” (Centrul de zi pentru copii cu risc de abandon școlar și marginalizare socială,  Centrul de recuperare neuro-psihologică a copiilor cu deficiențe Autism, Sindrom Down, ADHD și Terenul sportiv multifuncțional). Clădirile au fost construite prin Grupul de Acțiune Locală Valea Trotușului și cu finanțarea nerambursabilă a PNDR prin AFIR.

După acest moment, a avut loc sfințirea Capelei Centrului socio-medical pentru persoane vârstnice din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja”, cu hramurile „Sf. Ierarh Nectarie și Sf. Mc. Efrem cel Nou”;

În după amiaza zilei, a fost organizat Simpozionul național în contextul Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului în Patriarhia Română: „Rugăciunea și filantropia în Biserica Ortodoxă Română. Parteneriatul public-privat pentru servicii sociale performante”.

Doamna Elena Dobre, Director Politici Publice  în cadru Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, a prezentat programele și proiectele ministerului și colaborarea acestei instituții cu Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, în cei 10 ani de activitate. A urmat o scurtă retrospectivă a activităților și proiectelor derulate în cei 10 ani de viață ai Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”;

Pr. Ciprian Ion Ioniță, Președintele Federației Filantropia a Patriarhiei Române a prezentat rolul pe care îl are asociația de la Hârja, în cadrul federației.   

A urmat lansarea volumului omagial „Taina fratelui – bucuria de a ajuta pe cel de lângă tine”, apărut cu binecuvântarea Înaltpreafințitului Părinte Ioachim, și prefațat de Prof. Univ. Dr. Pr. Ion Vicovan, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Facultatea de Filozofie și Științe Social – Politice de la Iași, prin prezenta domnului Decan Prof. Univ. Dr. Conțiu Șoitu, a prezentat cei 10 ani de parteneriat academic cu Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.

Au urmat luări de cuvânt din partea invitaților, partenerilor și colaboratorilor, momente cu care s-a și încheiat a treia zi de aniversare din cele patru ale Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare-Hârja”.