Astăzi, 30 noiembrie 2022, Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie populară ,,Sfântul Andrei Apostolul’’, din cadrul Asociaţiei ,,Sf. Voievod Ştefan cel Mare – Hârja’’, l-a celebrat pe Sfântul Ocrotitor al României printr-un evenimentul intitulat ,,Atelierul  Sfântului Andrei’’.

Sfântul Andrei, celebrat la 30 noiembrie în fiecare an, reprezintă o sărbătoare specială pentru noi românii, pentru că Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul nostru. Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat ca cel care a creștinat poporul român. Acesta fiind unul unul dintre cei mai iubiți sfinți din România, dovadă și numeroasele persoane care îi poartă numele.

Cu această ocazie, astăzi, 30 noiembrie 2022, Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie populară ,,Sfântul Andrei Apostolul’’, din cadrul Asociaţiei ,,Sf. Voievod Ştefan cel Mare – Hârja’’, și-a dedicate ziua celebrării Sfântului Apostol Andrei alături de 15 copii din cadrul centrului.

Evenimentul a începutla ora 10 cu participarea copiiilor la Sf. Liturghie., urmând ca apoi copiii să cunoască mai multe amănunte despre viața Sf. Ocrotitor printr-o prezentare interactivă. Mai apoi, copiii și-au exersat talentul la pictură făurind propriile icoane cu Sfântul sărbătorit astăzi. Punctul culminant al zilei a constat în atelierul practice în care copiii au pus împreună grâu la încolțit și au primit informații pentru a ști cum să întrețină cu grijă ghiveciul, ce, după cum spune obiceiul, trebuie să încolțească în noapte ade Anul Nou.

Scopul principal al evenimentului a constat în apropierea copiilor de biserică prin înțelegerea tradițiilor și obiceiurilor dedicate Sfântului Apostol Andrei, prin metode adaptate, cu povești captivante, prin punerea în practică a acestora. 

Alexandru Ioanici ( pedagog social al Asociației ,,Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”)