Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, joi, 17 iunie 2021, 61 dintre parohiile Protoieriei Sascut și-au arătat solidaritatea față de beneficiarii aflați în grija Asociației “Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.

Toată această acțiune a fost desfășurată prin atenta coordonare a părintelui protoiereu Vasile Abageru care împreună cu preoții din aceste  parohii, au dorit să fie sprijin comunității Asociației de la Hârja, coordonată de părintele consilier Ilarion Mâță.

Activitatea caritabilă din această zi, coordonată  de părintele secretar Popa Adi-Cătălin și asistentul social Apostu Ionuț-Alexandru, este strâns legată de Proiectul “Fă parte chiar de ești departe”, implementat în parohiile Protoieriei Sascut în contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara României. Astfel, membrii parohiilor care sunt plecați în diaspora au fost invitați să participe la aceste fapte ale milei creștine, întărind astfel legătura între cei plecați peste hotare și părinții și bunicii rămași acasă.

„Dat fiind faptul că anul trecut, dar și cel în curs, au fost dificili pentru fiecare dintre noi din cauza perioadei pandemice, cu atât mai mult aceste efecte negative au afectat pe cei singuri și aflați în nevoie. De aceea, colecta desfășurată de la începutul Postului Sfintelor Pătimiri a reușit să adune o mare și diversificată cantitate de produse: carne, detergenți, îmbrăcăminte, alte produse alimentare neperisabile dar și produse de igienă. Nădăjduim că prin această activitate prin care sunt sensibilizați creștinii români din străinătate, să fi adus o fărâmă de lumină de bucurie în viața celor bătrâni și singuri și ne propunem ca astfel de activități să fie realizate cât mai des deoarece ele exprimă cât mai explicit dragostea față de aproapele, dăruirea și jertfa pentru cei aflați în lipsuri, după modelul întruchipat de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos”, a relatat părintele protopop.

Părintele Ilarion Mâță, președintele asociației a mulțumit la final pentru această acțiune:

„Complexul de servicii social-medicale de la Hârja  aduce sincere mulțumiri pentru sprijinul constant și consistent pe care îl oferă Protopopiatul Sascut, coordonat de părintele protopop Vasile Abageru. Preoții acestei protoierii, deși toți fac misiune în parohii rurale, reușesc să se angajeze responsabil în viața comunităților vulnerabile și să se implice în proiectele social eparhiale alături de comunitățile pe care ei le păstoresc. Așezământul de la Hârja reprezintă una dintre destinațiile sociale ale Protopopiatului Sascut, ajutorul oferit constând în alimente neperisabile, produse igienico-sanitare, articole de îmbrăcăminte și chiar bani. Bunul Dumnezeu să răsplătească osteneala părintelui protopop și a preoților din Protoieria Sascut și să rămână modele vii de comportament filantropic pentru toți enoriașii din parohiile sascutene”.

(Apostu Ionuț Alexandru, asistent social al Protoieriei Sascut)