În ziua de 14 Octombrie 2020, Parohia Hârja, Protopopiatul Onești, și-a cinstit ocrotitoarea, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. Acest eveniment a devenit posibil cu binecuvântarea lui Dumnezeu și prin purtarea de grija a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim care, în urmă cu doi ani, în data de 08.10.2018, la inițiativa consiliului parohial și a preotului paroh Ilarion Mâță, a decis ca în satul Hârja să se pună piatra de temelie pentru  o nouă biserică închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, biserică ce va fi ridicată pe locul celeilalte construcții și care purta hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, hram care acum a devenit de importanță istorică pentru parohia noastră, adăugându-se practic cel de-al doilea hram închinat Sf. Cuv. Parascheva.

Programul a început din ajunul sărbătoririi sfintei cu slujba Vecerniei unită cu Litia, apoi slujba Utreniei urmată de rânduiala citirii acatistului sfintei.

  În dimineața zilei de 14 Octombrie, credincioșii parohiei s-au reunit din nou în duh de rugăciune unde au participat la rânduiala ceasurilor urmate de Sfânta Liturghie la care s-au împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos. În continuarea programului liturgic, s-a oficiat slujba de Te-Deum, ca semn de recunoștință pentru binefacerile și ajutorul primit de la Dumnezeu în decursul timpului, dar mai ales în acești doi ani de când s-au început lucrările de construcție a bisericii.

   Mulțumire trebuie adusă și credincioșilor care au ajutat în toată această perioadă  parohia, credincioși care din pronia dumnezeiască au fost chemați la viața veșnică, iar cu acest prilej s-a oficiat și slujba parastasului. Totodată a fost pomenit și părintele Costică Șorea cel care a fost beneficiar și slujitor timp de cinci ani al Centrului medico-social de la Hârja, și care a trecut la Domnul acum patru ani. Cu acest prilej părintele paroh Ilarion Mâță a evocat personalitatea părintelui citind câteva poezii din cartea pe care părintele Costică a scris-o.

   Programul liturgic s-a încheiat cu o procesiune în jurul bisericii parohiale   cu sfintele moaște care sunt ocrotitoare ale așezământului dar  și cu o bucățică din veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva.

La urmă credincioșii au primit din partea preoților câte o iconiță cu Sfânta Cuvioasa Parascheva, ca semn de binecuvântare și de ocrotire.

Pe perioada sfintelor slujbe au fost respectate cu strictețe toate normele sanitare și de distanțare fizică impuse de autorități.

Rezidențele care poartă numele Sf. Cuv Parascheva au fost cinstite prin tort și alte daruri.

(Pr. Petru – Nicoale Toma, slujitor Parohia Hârja)