Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, marți, 16 februarie 2021, Sectorul Social Filantropic-Misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a organizat la sediul Asociației Patmos, din cadrul Protopopiatului Onești, prima întâlnire de lucru de anul acesta cu toți reprezentanții celor 18 ONG – uri eparhiale și a celorlalți actori sociali (birourile de asistență socială din cadrul protopopiatelor și alte parohii), furnizori de servicii socio-medicale și socio-educaționale de pe cuprinsul eparhiei.

Scopul principal al întâlnirii a fost acela de a evidenția rolul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului (ONG – uri și parohii) în sprijinirea celor mai vulnerabile categorii de beneficiari direcți și indirecți ai serviciilor oferite de instituțiile sociale ale eparhiei.

Evenimentul a debutat cu o rugăciune, apoi a fost rostit cuvântul de bun venit și de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, de către părintele Ilarion Mâță, consilier al Sectorului Social –  Filantropic și Misionar, cel care a și prezidat această întâlnire.  Apoi a luat cuvântul părintele Ioan Bârgăoanu, protoiereu al Protopopiatului Onești și președinte al Asociației Patmos, cel care și-a exprimat bucuria de a fi gazda acestui eveniment la care sunt invitați toți actorii serviciilor sociale. După urările de bun venit, asistentul social al Protoieriei Onești, Bianca Bolocan, a vorbit despre proiectele și programele sociale atât din cadrul Asociației Patmos, cât și de la Protopopiatul Onești.

Despre provocările și oportunitățile serviciilor sociale din timpul pandemiei, a conferențiat părintele consilier eparhial Ilarion Mâță, cel care a trăit aceste provocării, fiind și directorul Complexului de servicii medico – sociale de la Hârja.

 Domnul Ec. Gelu Marcu a adus câte îndrumări cu privire la sponsozizările/susținerea entităților non profit și a unităților de cult.

După încheierea acestor prelegeri a avut loc lansarea proiectului eparhial  de către părintele Ilarion Mâță, proiect intitulat  „Dizabilitatea naște solidaritatea’’, proiect ce vine în sprijinul copiilor cu dizabilități din toate protopopiatele și ONG – urile din întreg cuprinsul eparhiei, proiect ce va fi implementat cu ajutorul Asociației Magic Help, ai căror reprezentanți au participat la acest eveniment. Asociația Magic Help este o rețea națională de ajutorare a copiilor cu deficiențe. Aceștia au încheiat un protocol  de colaborare cu Sectorul Social – Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului  în vederea extinderii rețelei de suport pentru copii cu dizabilități și familiilor lor de pe raza județului  Bacău, în vederea oferirii de facilități și donații, cu dorința de a ușura  povara financiară a unor lucruri absolut necesare vieții cotidiene: hrană caldă,  rechizite, haine, burse școlare  și alte ajutoare imediate.  Drept urmare, ONG – urile și  protopopiatele se vor înscrie în acestă rețea prin aplicația mobilă realizată de Asociația Magic Help, iar cu ajutorul acestei aplicații copilul cu dizabilitate și familia acestuia, vor putea identifica pe harta partenerilor din județul Bacău, instituțiile sociale ale Eparhiei care s-au înscris pentru susținerea materială, spirituală, socială, medicală și educațională a acestora.

Totodată, anul acesta, Asociația  „Sf. Voievod Ștefan cel Mare –  Hârja”, prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană, îi va putea sprijini pe toții copiii cu dizabilități din județul  Bacău, identificați prin intermediul DGASPC – Bacău, printr-un ambulatoriu ce va conține sală multisenzorială, cabinete de kinetoterapie, logopedie, consiliere psihologică, socială, spirituală și  terapie ocupațională, în vederea creșterii calității vieții, iar pentru părinții acestora, Asociația  „Sf. Voievod Ștefan cel Mare –  Hârja”  va putea oferi cursuri de calificare profesională, grupuri suport și consiliere psihologică, socială și juridică.

Prin prisma anului omagial al pastorației românilor din afara României și anul comemorativ al celor adormiți întru Domnul, părintele Ilarion Mâță a venit cu propunerea unor proiecte eparhiale ce pot fi implementate în cadrul ONG – urilor și protopopiatelor din eparhie. Reprezentanții  Asociației Wised au sfătuit pe cei prezenți cum ar putea accesa finanțări din fonduri nerambursabile pentru implementarea unor proiecte de strictă necesitate.

În partea a doua a întâlnirii, s-au format  patru ateliere de lucru în funcției de grupul vulnerabil căruia îi este oferit serviciul licențiat sau nelicențiat: copilul (ambulatoriu pentru cei cu deficiențe, centru de zi de tip școală după școală sau alte servicii socio-educationale); vârstnicul (centru de zi, centru de socializare, centru rezidențial, unitate de îngrijire la domiciliu), persoana dependentă (centru rezidențial, ambulatoriu, serviciu de consiliere, grup suport) și familia dezavantajată  (cantina socială, centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii, centre Pro-Viață, centre de colectare bunuri pentru familiile cu mulți copii).  În urma acestor ateliere de lucru s-a contribuit la dezvoltarea unei strategii eparhiale de dezvoltare a activităților sociale.

(Ana Butucaru)