Sambătă, 6 februarie 2021, Părintele Arhiepiscop Ioachim, în contextul pandemie, a înălțat rugăciuni pentru sănătatea și binecuvântarea rezidenților și ostenitorilor Complexului social- medical pentru persoane vârstnice din Hârja,  județul Bacău.

Întotdeauna aflat în inima și rugăciunea ierarhului Romanului și Bacaului,  Așezământul de la Hârja se bucură de sprijinul clerului și credincioșilor eparhiei,  fiind o instituție social-medicală ce poartă de grijă la 105 persoane vârstnice și cu dizabilitați.

Înaltpreasfinția Sa este foarte des prezent în mijlocul beneficiarilor și obișnuit să ia parte la activitățile cotidiene derulate în cadrul atelierelor de terapie ocupatională. Unul dintre atelierele foarte apreciate și frecventate de rezidenți este cel culinar,  la care s-a implicat și ierarhul, de asemenea Înaltpreasfinția Sa și-a aratat dibăcia și în realizare ramelor care vor fi utilizate în confecțioanarea icoanelor pictate de către rezidenți.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim le-a recitat poemul scris special de Înaltpreasfinția Sa pentru acest eveniment:

           Mi-e dor de mamă

A căzut o frunză-n calea mea,

Făr`a fi vre-un arbore prin jur,

Un vânt subțire ce molcom adia,

Mi-aduse chipul mamei împrejur…

Suav și blând s-oprește din cădere,

Să stăm ca altă dată la taifas,

Ea să imi vorbească de-nviere,

Iar eu să-i spun de cei ce-au mai rămas,

Surâsul ei de-a pururi, mă-nconjoară

Gândind la clipa când ne vom vedea,

Însă nu știu în care primăvară,

Hristos va pregăti plecarea mea.

Imi vine-n gând, o, sfântă mamă,

Cum Maica Domnului, în raiul cel de sus,

Ți-a dat să torci din lâna de țurcană,

Ca să refacă Camașa lui Iisus.

Datori suntem să ne păstrăm răbdarea,

Să suferim aici cât vom putea,

și când Iisus va porunci chemarea,

Vom ști precis că ne vom revedea.

Și frunzele din rai se schimbă-n toamnă,

Iar ele cad în cer și pe pământ,

Deci, frunza cea căzută ieri, înseamnă,

Chipul mamei, umplut de duhul sfânt.

Evenimentul a debutat cu  o slujbă de pomenire pentru cei care au contribuit cât de puțin la realizarea acestui centru medico-social, cât și pentru cei care au fost rezidenți ai așezământului și enoriași ai parohiei. După slujba de pomenire, ierarhul nostru a înalțat rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru sănătatea și binecuvântarea viețuitorilor acestui așezământ.

Pe lângă darurile spirituale, Înaltpreasfinția Sa nu a venit cu mâna goală, ci a adus mai multe categorii de alimente neperisabile necesare pentru realizarea hranei, dar a adus și câte o plăcintă făcută în cadrul Centrului Eparhial la brutaria  „Casa Pâini-Bethleem”.

De asemenea a vizitat mai multe saloane, rostind rugăciuni și cuvinte de suflet discutând cu benefiaciarii și cu angajații centrului cărora le-a oferit mai multe daruri.

Totodată,  pentru că din 2006, anul debutului activității sociale de la Hârja,  instituția construiește permanent infractura socială și medicală, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vizitat șantierele de la Centrul de copii și tineret și Ambulatoriul pentru copiii și tinerii cu deficiențe, proiecte finantate din fonduri europene,  cât și șantierul de la noua biserica parohială din Hârja.

La acest acest eveniment au fost prezenți și apropiați de suflet ai centrului de la Hârja, în persoana Părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu care, la fel ca și de altă data,  a susținut concret  activitatea acestui centru.

La sfârșitul vizitei, Inaltpreasfintitul Părinte Ioachim, a încurajat personalul angajat al Complexului social- medical și a reiterat faptul că îi va purta în rugăciunile Inaltpreasfintiei Sale și va spriji în continuare  intreg complexul de asistență socială și medicală (copii, tineri cu dizabilitati, vârstnici și familii dezavantaje), fiind un model de bună practică  la nivel eparhial și național.

Parintele Ilarion Mâță,  directorul instituției a mulțumit ierarhului și celorlalți colaboratori pentru dragostea, implicarea rugăciunea și sprijinul material oferit în mod constant așezământului de la Hârja.
(Pr. Petru – Nicolae Toma)