În contextul pandemiei cu noul coronavirus, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Sectorul social – filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, prin Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, oferă gratuit consultații de ecografie de specialitate în domeniile Medicină Boli interne și Cardiologie pentru 400 de persoane vulnerabile, prin intermediul Proiectului eparhial medico-social „Sănătate la un click distanță”.

Cine susține proiectul?

Proiectul este susținut financiar Profi România și de Federația Filantropia a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, și se implementează mai ales în zonele rurale ale județului Bacău.

Procedura acordării consultațiilor 

Consultațiile gratuite de ecografie cardiologică și boli interne vor fi oferite  persoanelor vulnerabile (persoane bolnave cu venituri foarte mici, persoane vârstnice, cu polipatologii, dizabilități și izolate) cu acces limitat la actul medical de specialitate.

Dacă pacientul este imobilizat sau greu deplasabil, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, în limita posibilităților și a urgențelor medicale, poate pune la dispoziție ambulanța proprie sau unul din autoturismele flotei medicale ale asociației.

Cum se obține programarea gratuită?

Persoanele vulnerabile interesate să beneficieze de acest consult de specialitate, pot apela la numărul de telefon 0749.66.65.81 sau pe adresa de mail voluntariarb@gmail.com. Programările se vor face în funcție de prioritățile medicale și sociale ale pacientului.

Detalii generale și tehnice despre proiect

Proiectul nostru de Telemedicină propune crearea unui sistem de prevenție, diagnostic și dispensarizare a bolilor cronice prin soluții de telemedicină, care cuprinde o stație centrală/fixăîn Timișoara, la Clinica Profilaxis, unde medicii specialiști recepționează/efectuează consultații și investigații specifice la distanță, în timp real, și o stație periferică la Hârja, pentru zone rurale, fără servicii medicale specializate, unde medicul de familie, conectează echipamentul la pacient și transmite investigația către medicul specialist de la Profilaxix Timișoara.

Stația centrală/fixă este compusă dindesktop, monitor HD, sistem audio-video, internet fibră optică, soft dedicat pentru telemedicină,  acces la sistemul de telemedicina Profilaxis TELEMED. Aici medicii specialiști recepționează consultația transmisă de medicul generalist din stația periferică, putând efectua toate măsurătorile specifice unei investigații, poate comunica cu pacientul și cu medicul generalist. Consultația se finalizează cu o scrisoare medicală, schemă de tratament, și eventual recomandarea pentru alte investigații medicale. În stația fixă, pentru recepția consultațiilor transmise, vor lucra medici din specialitățile: cardiologie și boli interne.

 (Pr. Ilarion Mâță – Consilier eparhial la Sectorul Social – Filantropic și Misionar)