În contextul epidemiei cu noul coronavirus (COVID – 19) și  a lipsei acute de sânge, clericii și credincioșii Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului vor susține persoanele vulnerabile (cele care necesită transfuzii de sânge și plasmă) de pe cuprinsul eparhiei.

Obiectivul general

Identificarea unui număr de 1000 de donatori de sânge și  plasmă pentru spitalele din eparhie.

Instituțiile implicate și paşii specifici pentru îndeplinirea proiectului

A. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului prin toate  protopopiatele, parohiile, ONG – urile, mănăstirile și schiturile

Toată eparhia și-au exprimat solidaritatea cu persoanele ce au nevoie de sânge și plasmă, angajându-se la următoarele activități:

– difuzarea acestui proiect eparhial către toate parohiile, ONG – urile din protopopiate;

 – realizarea unor parteneriate cu autorizățile locale pentru alocarea de fonduri necesare

– identificarea persoanelor din comunitate ce doresc să doneze sânge;

– afișarea unui număr de telefon de contact / adresă de mail la care să poată fi contactată  parohia sau organizația eparhială în vederea soluționării unei situații de criză.

– la telefonul afișat, un angajat / voluntar al parohiei sau ONG-ului va oferi consiliere persoanei vulnerabile;

– Parohiile vor forma un grup de voluntari din cel puțin 3 credincioși, coordonați de preotul paroh sau un alt slujitor, care să răspundă și să identifice persoanele doritore să doneze;

– Pe grupul parohial de whatsapp (dacă există), pagina de facebook sau site-ul parohiei, preotul paroh și comitetul de voluntari vor oferi informatii clare (afiș sau anunț scris) cu referire la modul concret de a se înscrie pe lista doritorilor de  a dona plasmă și sânge (a se vedea Anexa 1);

– consilierea spirituală și socială prin telefon sau chiar fizic, dacă este posibil, a tuturor celor care necesită suport imediat;

– Mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin Sectorul exarhat va dizuza informațiile și va propune viețuitorilor să doneze sânge și plasmă;

– baza de date cu datele colectate din întreaga Eparhie, se va distribui la adresa sectorsocialarb@yahoo.com,;

– delegarea unui preot din cadrul protopopiatului care să centralizeze informațiile din teritoriu (aria jurisdicțională a protopopiatului) care să transmită către Sectorul Social – Filantropic prin adresa sectorsocialarb@yahoo.com;

– protopopiatele vor primi un istrument de colectare date( Anexa nr. 1) în baza căruia preoții parohi pot aduna informații;

B. Centrul de transfuzii sanguină Bacău – Strada Mărăști 22, Bacău.

C. Prefectura Județului Bacău pe baza protocolului nr . 1088 / 15.06.2020, prin articolul II.8,  își asumă rolul de a susține Campaniile de donare de sânge, implicit acest Proiect social eparhial, prin autoritatea de a propune UAT-urile și altor pareneri implementarea proiectul mai sus menționat.

D. Jandarmeria Română, care se vor alătura Proiectului Eparhial în baza protocolului dintre Patriarhia Română  si Jandarmeria Românăprin care angajatii unităților militare a Jandarmeriei din orașele cuprinse pe teritoriul  Eparhiei Romanului și Bacăului vor avea posibilitatea donării de sânge și plasmă.

E Alte unități (Unitate militară a forțelor aeriene și terestre și alte structuri alte MAI,MAPNMinisterul Justiției) prin care se propune angajaților acestor instituții donarea de sânge și plasmă.

F. Școli postliceale din eparhie (Școala postliceală a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec Roman”, Școla Carol Davila din Onești, etc), vor putea propune cursanților să devină donatori si voluntari ai acestui proiect socio-medical.

DETALII DE INTERES GENERAL:

           Toate instituțiile sau donatorii credincioși  pot solicita sprijinul la adresa de email sectorsocialarb@yahoo.com   La această adresă va fi permanent in contact cu Consilierul eparhial pe probleme sociale, Pr. Ilarion Mâță și membrii echipei de management a proiectului.

          Numărul de telefon suport al sectorului este 0749.66.65.81, call center-ul Sectorul social – filantropic. Acesta va fi, accesibil în intervalul 08.00 – 16.00,. La acest număr de telefon va răspunde o persoană din echipa de management a proiectului.

         Aspectele legate de condițiile medicale pe care ar trebui să le întrunească donatorul de sânge, le veți regăsi pe pagina de facebook al Centrului de transfuzii Bacău: 

https://www.facebook.com/centruldetransfuziesanguinabacau/?rf=832841123….

————————-

Donarea de sânge și plasmă este darul vietii !

          Deocamdata nu s-a descoperit un înlocuitor al sângelui așa că donarea este singura solutie pentru a pute face față nevoilor de sânge și elemente ale sângelui necesare terapeuticii transfuzionale. Medicii si chirurgii se bazează pe donarea de sange pentru a efectua, în fiecare zi, o serie de intervenții care salvează viața oamenilor, sau o prelungesc.

          Plasma sanguină reprezintă aproximativ 55–60% din sânge.
Proteinele din plasmă pe lângă rolul de transport, mai joacă un rol important în apărarea organismului prin sistemul imunologic, în procesul de coagulare a sângelui, rolul de tampon în menţinerea unui pH constant şi menţinerea constantă a presiunii osmotice din sânge.

          Este nevoie continua de sânge datorită perioadei scazute de viață a componentelor sale.

În ceea ce priveste sănătatea celui care donează, sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%. 

          Anual, doar 2% din populația României donează sânge, faţă de media europeană de 10%.  1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie urgentă de sânge. Un procent infim raportat la necesităţile stringente ale unui pacient. Aceasta este realitatea cu care România încă se confruntă din cauza lipsei de donatori, ignorând faptul că, în orice clipă, fiecare dintre noi am putea deveni pacienţi sau aparţinătorii unui pacient. În fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 litri de sânge, iar 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieți. La o donare se recoltează 410-450 ml de sânge, cantitatea se reface: ca și volum în câteva ore (ȋn funcție de volumul de lichide ingerat post-donare) si din punct de vedere biologic în 2 săptămâni.

(Pr. Ilarion Mâță)