În perioada 3-7 august, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja” a participat, prin intermediul voluntarilor ei, la  Școala de vară „Viitorul este pro-viață” online. Evenimentul online a fost organizat de către Asociația „Studenți Pentru Viață” din București  și a dezbătut problematica femeilor în criză de sarcină și respectul pentru viață.

      În acest cadru, 18 tineri liceeni și studenți din diferite părți ale țării au avut ocazia de a participa la ateliere și conferințe de formare în care s-au putut dezvolta dobândind cunoștințe pro-viață,  stabilind și  noi legături de prietenie bazându-se pe același scop umanitar.

      A fi pro-viață este mai mult decât doar a spune asta, a fi pro-viață este o misiune. O misiune în care îl sprijinim pe cel de lângă noi îi oferim atenția și dragostea de care are nevoie. O lume pentru viață este una ce înflorește și se dezvoltă mereu. Acest scop al susținerii vieții se întinde pe nenumărate ramuri ale binelui, duce spre crearea de noi generații și răspândirea iubirii necontenite.

     Programul școlii de vară a fost unul bine realizat și a abordat difierite subiecte pe tema propusă. În aceste 5 zile  ne-au fost alături adevărați mentori ce ne-au insipirat și ne-au ajutat în lămurirea diverselor probleme. 

    Alexandra Nadane, președinta  Asociației  „România pentru viață”, a înființat și Asociația „Studenți pentru Viață” în anul 2013 încercând  să promoveze viața, să militeze pentru acest scop nobil. În cadrul Școlii de Vară ne-a călăuzit pașii spre tot ceea ce înseamnă această zonă pro-life, ne-a împărtășit trăiri personale și ne-a inspirat cu multitudinea lucrurilor pe care le-a creat și le face.

   Eliza Cloțea, președinta Asociației „Studenți pentru Viață”, a fost de asemenea pe parcursul întregii școli de vară, susținând ateliere și o conferință pe tema „Ce înseamnă să fii pro-viață?”. Ne-a încurajat a fi pro-viață prin exemple și explicații.

   Domnul profesor, Cătălin Sturza ne-a fost alături în cea de a doua zi , atunci când am dezbătut tema „Subiecte pro-viață: cum ne documentăm și le tratăm?”. Am învățat foarte multe în ceea ce privește și partea media în legătura cu tema centrală a Școlii de Vară, ne-a explicat diferiți termeni și ne-a răspuns întrebărilor.

   Din partea Asociației eLiberare, doamna Cristina Doboș  a vorbit despre traficul de persoane și combaterea acestuia. Subiectul a fost unul bine dezbătut plin de exemple și de realități ale vieții cotidine, traficul de persoane are nenumărate  victime în întreaga lume.

   Subiectul pro-viață nu poate fi dezbătut fără partea spirituală. Dumnezeu trebuie să fie în tot ceea ce facem, grija și iubirea Lui sunt izvorul nostru de viață. Părintele Nicodim, președintele compartimentului Pro-Vita din cadrul Mitropoliei din Iași, ne-a fost alături într-o conferință în care am putut atinge o treaptă sensibilă ce ne-a mângâiat sufletele. Tema centrală prezentată de către părinte a fost „Cine poate să sprijine părinții și copiii nenăscuți în criza de sarcină și cum?”.Pe lânga aceasta părintele a fost deschis diferitelor întrebări și a oferit sfaturi duhovnicești.Prezența părintelui a fost o adevărată binecuvântare ce a dat naștere la putere de a lupta pentru viață cu ajutorul lui Dumnezeu.

    Școala de vară „Viitorul este pro-viață” este un program de formare pro-viață, ce oferă prilejul tinerilor de a se interga într-o comunitate ce militează pentru un scop ce dezvoltă această lume și anume „viața”.

   La acest eveniment online am participat din partea Centrului de consiliere și sprijin pentru copii și părinți „Buna Vestire”  Hârja cu binecuvântarea părintelui profesor, director al Așezământului Social-Filantropic „Ștefan cel Mare” Hârja Mâță Ilarion. Școala de vară „Viitorul este pro-viață” m-a ajutat și inspirat spre ceea ce doresc să urmez, ce activități pot crea în continoare în cadrul centrului în susținerea vieții și a mamelor în criză de sarcină, să nu uităm nici o secundă cât de important este cel de lângă noi și cu câtă dragoste am fost sădiți.

   Tinerii participanți au dorit să împărtășească experința acestei școlii de vară prin câteva mărturii cu ceea ce au învățat sau simțit.

   „ Școala de vară “Viitorul este pro-viață a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea, fiind și prima dată când particip la o activitate de acest fel.Mi-am pus niște baze solide în domeniul care mă pasionează prin munca și dedicarea mentorilor noștri și, în același timp, am prins mult mai mult curaj de a vorbi în public.După această experiență rămân cu una dintre cele mai frumoase amintiri, cu senzația de a-mi dori să o pot repeta oricând. ” ( Teodora, studentă  la Facultatea de Medicină)

   „ Am avut deosebita plăcere de a participa la Școala de vară ,,Viitorul este pro-viață” 2020. În cadrul acestei școli am cunoscut tineri minunați prin ai căror zâmbet au arătat bunătatea inimii lor si dorința sinceră de a face un bine. Am învățat lucruri noi care sunt folositoare în viețile fiecăruia, iar, împreuna, am creat o experiență de neuitat, care va rămâne, mereu, la locul ei în sufletele noastre…”  ( Patrcia, elevă în clasa a XI-a)

 „Fiind studenți teologi, trebuie să respectăm Tradiția și valorile revelate de Dumnezeu prin Scriptură și Sfinții părinți. Într-o societate care e bazată pe cele efemere, e greu să propovăduim Adevărul… noi suntem asemeni Sfinților Apostoli… oamenii au uitat credința, au uitat de Dumnezeu… Dacă noi ucidem cu bună știință generații întregi, cum vom îndeplini porunca dată de dumnezeu primior oameni, apoi lui Noe și Avraam, „Creșteți, vă înmulțiți și stăpâniți pământul” (Lucian, student la Facultatea de Teologie și coordonator al voluntarilor din cadrul Asociației Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”)

    (Ursu Andreea-Valentina – voluntar al Centrului de consiliere și sprijin pentru copii și părinți „Buna Vestire” – Hârja)