În perioada 06-08 Iulie, Asociația “Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a participat la activitatea organizată de Federația Filantropia a Patriarhiei Române.

În calitate de partener al Federației Filantropia, Asociația de la Hârja a trimis un reprezentant (psiholog Liliana Pânzaru) la cursul de formare “Consilier în domeniul adicțiilor”, organizat la sediul Patriarhiei Ortodoxe Române. Cursul vizează formarea personalul de specialitate (asistent social, psiholog) în domeniul prevenirii și combaterii consumului de substanțe psihoactive care creează dependență. Această perioadă a fost destinată pregătirii teoretice a cursanților și a cuprins prezentări privind situația consumului de droguri din România, aspecte legislative specifice, stadiile consumului și dependenței de droguri/tehnologie digitală, managementul situațiilor de risc, măsuri de prim-ajutor, rețeaua de sprijin comunitar, programe de prevenire a dependenței digitale/de droguri, principii și strategii, sistemul național de asistență a consumatorului, programe terapeutice destinate persoanelor dependente și multe alte metode de intervenție.

După terminarea formării, cursanții vor susține examenul de evaluare a cunoștințelor și abilităților dobândite în cadrul căruia vor prezenta și un proiect de prevenire și intervenție în consumul de substanțe care creează dependență, pe care îl vor putea implementa în comunitate. (Pr. Ilarion Mâță)