Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, cu priejul Zilei Mondiale a Sănătății, s-a implicat în activități medicale, alături de personalul de specialitate, căruia îi datorăm recunoștință pentru munca depusă în salvarea de vieți omenești.

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a fost prezentă la Secția de Neonatologie din cadrul Spitalului „Sf. Doctor Luca al Crimeii” din Onești, județul Bacău, oferind un Pulsoximetru Nellcor Betside, aparat medical absolut necesar nou-născuților, având proprietatea de a măsura saturația periferică (SpO2) și a ritmului cardiac, cu afisare grafică numerică și pletismografică.

Miercuri, 07.04.2021, de Ziua Internațională a Sănătății, Asociaţia „Sf. Voievod Ştefan cel Mare – Hârja’’ reîncepe pentru anul 2021 proiectul medico-social de Telemedicină  „Sănătate la un click distanță”. Acest proiect are ca obiectiv accesul la servicii medicale a persoanelor vulnerabile din zonele rurale și nu numai, având în vedere creșterea calității vieții, oferirea unor consultații de specialitate persoanelor vulnerabile din zonele rurale, persoane vârstnice, adulți și copii care nu au acces la servicii medicale din diverse motive şi  facilitarea accesului la consultații de specialitate gratuite. 

Continuarea proiectului socio-medical de telemedicină este necesară pentru că duce la rezolvarea unor probleme sociale reale, cum ar fi inaccesibilitatea multor persoane cu polipatologii la servicii medicale, mai ales în contextul actual al pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 care a provocat o criză în sistemul medical mondial. Proiectul vine și ca prevenție, astfel încât persoane care nu sunt diagnosticate pot beneficia de consultații de specialitate gratuite.

Un alt motiv pentru continuarea proiectului este faptul că medicii de la clinica Profilaxis Timișoara au arătat disponibilitatea de a continua alături de noi, faptul că Asociația suportă plata abonamentului la internet, un serviciu profesional care să faciliteze transmiterea corectă și în timp la real la medicii specialiști.

Nu în ultimul rând, pe lângă darul medical oferit Spitalului Municipal din  Onești, angajați ai Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, coordonați de Pr. Ilarion Mâță, președinte al asociației și consilier social – filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au oferit florile recunoștinței doamnelor doctor, asistentelor medicale și infirmierelor, urându-le multă sănătate, răbdare și înțelepciune în munca nobilă încredințată de Domnul Hristos, Doctorul sufletelor și trupurilor noastre.

„Astăzi în Ziua Mondială a Sănătății, am fost onorați cu vizita reprezentanților din  Asociația Sf Voievod Ștefan cel Mare – Hârja și Pr. Ilarion Mâță, cei care ne vin în sprijin cu donație utilajelor medicale, cadouri pentru tinere mămici. Și data aceasta ne-au răspuns prompt la solicitare- nevoie de un aparat medical important in monitorizarea parametrilor vitali la nou-născuți.-pulsoximetru NELCOR. Adresam cuvinte de mulțumire si recunostinta  Asociației și Pr. Ilarion Mâță” (Ianisevskaia Olesea – medic coordonator Neonatologie Spital Onești).

———————————

Complexul medico-social pentru persoane vârstnice şi-a început activitatea din 2006 cu binecuvântarea și implicarea directă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și al Bacăului. Complexul de servicii sociale oferă îngrijirea persoanelor vârstnice în sistem rezidențial, servicii social – medicale pentru îngrijirea copiilor și tinerilor cu dizabilități în ambulatoriu, servicii de recuperare neuro-motorie, serviciul de ambulanță şi unitatea de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice. Complexul  funcţionează cu aprobarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 197/2012,  privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare.

(Ioana Bitnic, asistent social Asociația Hârja)