În perioada 2 – 3 decembrie 2022,  la Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja, prin Centrul de recuperare neuro -motorie pentru copii și tineret Sf Parascheva , au avut loc evenimentele dedicate Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități.

Ziua de 3 Decembrie marchează Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, în semn de solidaritate cu aceștia.  Centrul de recuperare neuro -motorie pentru copii și tineret Sf Parascheva a organizat în perioada 2 – 3 decembrie 2022  ,,Ziua porților deschise! Diferit, dar egal !”. Acesta se adresează copiilor care prezintă o formă de dizabilitate (Autism, Sindrom Down, ADHD și altele). Rolul acestui centru este  de a  îmbunătăți calitatea vieții copiilor cu dizabilități prin următoarele cabinete: stimulare senzorială, kinetoterapie, terapie ABA, terapie ocupațională, consiliere psihologică si consiliere socială.

Cu această ocazie, pe data de 2 decembrie 2022, copiii beneficiari  ai Centrul de recuperare neuro -motorie pentru copii și tineret Sf Parascheva , din cadrul Asociaţiei ,,Sf. Voievod Ştefan cel Mare – Hârja’’, au petrecut timp de calitate  împreună cu familiile lor, terapeuții angajați și voluntarii Asociației. Evenimentul a început la ora 10:00 cu atelierul de decorațiuni pentru Crăciun pentru a pregăti ornamente de împodobit bradul pregătit special pentru copii ( steluțe, globuri, brăduți, ghirlande, toate realizate din hârtie și materiale reciclate). Apoi beneficiarii au dat frâu liber imaginației pictând fișe cu tematică de Crăciun. A avut loc și un atelier de realizat figurine din baloane ( săbii și coroane de prințesă)de care copilașii s-au bucurat foarte mult, jucând rolul de prințese și cavalerii. La final s-a împodobit bradul cu decorațiunile realizate de acești copiii speciali ce au fost ajutați și îndrumați de părinții, frații sau terapeuții Centrului, cântând colinde. Ziua de 2 Decembrie s-a încheiat cu tortul festiv de care s-au bucurat atât cei mici, cât și părinții lor.

Pe data de 3 decembrie, evenimentul a continuat cu o parte practică. Copiii speciali însoțiți tot de părinți și de frații lor au avut de parcurs un mini traseu aplicativ în sala de kinetoterapie-  Ajutorul tău contează.  Mai apoi în sala senzorială s-a desfășurat Triada vestibular- vizual- proprioceptiv-  baza terapiei de integrare senzorială.  Această sală are rolul de a dezvolta funcțiile senzoriale ale copiilor, pentru a se putea adapta la mediul înconjurător. Este un mediu special creat și organizat pentru persoanele cu desincronizări la nivel senzorial, dar și cu probleme neurologice, unde terapia de integrare senzoriala se axează pe corectarea, îmbunătățirea și/sau compensarea tulburărilor de integrarea senzorială. Integrarea senzorială este un proces neurobiologic prin care creierul uman reuşeşte să integreze şi să proceseze informaţiile din mediu. Integrarea senzorială are ca fundament trei simţuri de bază: vestibular, tactil şi proprioceptiv.
Interconxiunea dintre aceste 3 simţuri începe să se formeze înainte de naştere şi continuă să se dezvolte pe măsură ce copilul creşte şi interacţionează cu mediul înconjurător.

Ana Butucaru (specialist în cadrul Centrului de recuperare neuro-motorie pentru copii și tineret Sf. Parascheva – Hârja)