Anul acesta, Asociația Sf. „Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” împlinește 10 ani de activitate socială, medicală, educațională și spirituală iar în perioada 1 și 2 iulie a organizat, cu prilejul cinstirii ocrotitorului, ,,Zilele Asociației”.

Activitățile de 1 iulie au fost destinate seniorilor Complexului socio-rezidențial pentru persoane vârstnice Hârja (aceștia au participat la activități de recreere și socializare, atelier de pictură, vizionarea unui film tematic despre viața domnitorului Ștefan cel Mare al Moldovei), ziua a continuat apoi, de la ora 20.00, cu săvârșirea slujbei de Priveghere de toată noaptea (Vecernia + Litia), Procesiunea cu Icoana Sf. Voievod si cu Sfintele Moaște ale sfinților ocrotitori, Utrenia si Acatistul, iar  după miezul nopții, spre dimineață cu săvârșirea slujbei Sf. Liturghie, la care au participat mai mulți preoti slujitori si beneficiari ai serviiciilor socio-medicale si educaționale.

La programul de sâmbătă, 2 iulie, au participat 40 de  copii de la Centrul de zi al asociației ,,Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”. Copiii și-au început ziua la ora 10 cu o sesiune de jocuri de cunoaștere, energisere, jocuri de grup, animate de către tineri voluntari ai asociației de la Harja si ai Asociației Suroti din Mănăstirea Cașin.

Atracția zilei a constat în participarea la  concursul de creații artistice și literare, în urma căruia au fost premiate cele mai bune 10 lucrări cu Bursa Școlară ,,Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, bursă ce va fi acordată pe tot parcursul anului școlar 2022-2023. Câștigătorii concursului dedicat Temei rugăciunii, la cele două categorii, desen si eseuri, sunt 10 copii cu posibilitati financiare foarte reduse, beneficiari Centrului de zi pentru copii cu risc de separare de părinti si marginalizare socială.

Tânărul Nicolae Mâță a realizat o prezentare a vieții Sf. Voievod Ștefan cel Mare,  copilaria si faptele de milostenie, dar si istoricul instituției de la Hârja.

Pr. Ilarion Mâță,  președintele si fondatorul Asociației “Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja “  a mulțumit voluntarilor, copiilor si tuturor celor 80 de angajati ai Complexului de servicii socio-medicale și educaționale de la Hârja,  pentru dedicarea si dragostea pe care o manifestă zi de zi față de oamenii aflați în nevoie, beneficiari ai instituției noastre. Tot părintele Ilarion a oferit cele 10 burse școlare si a apreciat faptul ca toti participanții sunt câștigători.

După masa de prânz, copiii au participat la o sesiune de dansuri de tabără și au încheiat ziua cu multe jocuri și  felicitări pentru voluntarii alături de care s-au jucat toată ziua și care le-au devenit acum prieteni.

Mă bucur ca am avut șansa de a cunoaște oameni de-a dreptul speciali. Copiii care au participat astăzi, m-au uimit cu  implicarea  și entuziasmul lor, m-au făcut să îmi dau seama cât de mult iubesc ceea ce fac. Cu siguranță a fost o zi memorabilă pentru mine. Le mulțumesc tuturor pentru această experiență. (Anca Neicu, voluntară Asociația Suroti, Mănăstirea Cașin)

Mă bucur ca mi-am început vara în acest fel, cu acești copii care mi-au umplut inima cu multă bucurie si mai ales energie. M-am bucurat enorm că la sfârșit toți s-au chinuit să-și pună inima în câte o felicitare pentru fiecare voluntar. ( Oana Aramăvoluntară Asociația Suroti, Mănăstirea Cașin)

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare-  Hârja” a fost înființată în 2012 la propunerea și inițiativa Părintelui Arhiepiscop Ioachim, ca o prelungire a activității sociale deja existente la Hârja din 2006, prin Parohia Sf.  Gheorghe, furnizor social acreditat si licențiat in servicii rezidențiale pentru persoanele vârstnice.

—————————————————————————————————————

În acest moment,  Complexul de servicii socio-medicale și educaționale de la Hârja,  închinat Sf. Voievod Ștefan cel Mare, înregistrează 5 servici sociale (anual peste 500 de beneficiari), 2 servicii medico-sociale (anual peste 300 de beneficiari) , 2 servicii medicale (anual peste 500 de beneficiari), 4 Centre de tineret si voluntariat (anual peste 400 de elevi si cadre didactice voluntare,) 3 Centre de Creație,  artă și tradiție populară (anual peste 200 de voluntari), 5 structuri de Economie socială ( zilnic beneficiază peste 300 de persoane).

Ioana Bidnic, asistent social la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”