Rezultatele primei etape a studiului comparativ european din  România, Germania și Italia au fost prezentate la a treia ediție a Congresului internațional  de la Hârja, în perioada 1-2 octombrie 2016. Deorece primele trei țări nu pot fi reprezentative pentru modul de îngrijire și abordarea integrată a terapiei spirituale din întreaga Europă, dezvoltarea studiului în mai multă țări europene, reprezintă un imperativ pentru reprezentativitatea studiului de cercetare sociologică.

Prima parte a celei de a doua etape a studiului a fost realizată în Bratislava  – Slovacia și Viena – Austria, de către Pr. Ilarion Mâță, directorul Centrului rezidențial eparhial pentru vârstnici din cadrul asociației de la Hârja.

Acest studiu are ca obiectiv principal identificarea specificităților sistemului rezidențial austriac și slovac de îngrijire a persoanelor vârstnice, calitatea vieții lor, în acord cu tipul de serviciu oferit, legislația în vigoare, standardele și metodele în planul de intervenție comunitar și individual.

Studiul are în vedere şi aplicarea unor instrumente specifice cercetării sociologice, din care se vor afirma sau infirma cele două ipoteze formulate, în baza mai multor variabile din conținut. Ipotezele doresc să evidențieze necesitatea implementării unei terapii spirituale în planul de intervenție a persoanei vârstnice, în baza modelului integrat (bilogic, social, psihologic și spiritual), implementat de către echipa pluridisciplinară formată din asistent social, medic, psiholog și preot, cu scopul creșterii calității vieții persoanei vârstnice.

Rezultatele cercetării vor fi evidențiate într-un ghid de bune practici ce va fi publicat ulterior.