În perioada 7 – 30 noiembrie, Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare -Hârja” a participat la cursul de pregătire profesională pentru Lucrător de Tineret, organizat de către Fundația Ioan Bosco, filiala Bacău.
Cursul a fost structurat pe 6 module ( susținute de către psihologul asociației, Mioara Hușanu), în care participanții s-au deprins cu tehnici noi de comunicare interpersonală, managementul conflictului, dinamica grupului, metode de învățare, elemente de leadership și multe altele. Cursul s-a încheiat la sfârșitul lunii noiembrie, cu susținerea examenului final, ce a constat într-o parte teoretică și una practică ( realizarea unui plan de dezvoltare a unui tânăr).
„A fost o experiență inedită, unde am cunoscut oameni vii, implicați în domeniul social, care iubesc la nebunie ceea ce fac. Putem spune că în urma acestui curs vom fi mai atenți la nevoia de implicare a tânărului din comunitate. Acesta are nevoie de modele, de a se face util și de a aparține unui grup, fie că vorbim de prieteni, de grupul de la școală, sau din biserică, fie grupul de voluntariat (Ioana Bitnic, Asistent social la Hârja, absolvent al cursului)
„Tânărul este de o valoare inimaginabilă în comunitatea sa deoarece, comparativ cu un adult, el aduce în plus timpul său, pasiunea de a crea, energia inepuizabilă și curajul de a încerca lucruri noi” (Oana Ariton, Asistent social la Hârja, absolvent al cursului).
Cei doi asistență sociali specializați în domeniul tineret și voluntariat, se vor alătura echipelor pluridisciplinare care deja lucrează cu tinerii și copiii din cadrul asociației de la Hârja.
——————————
Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, inființată în 2012, are în componența sa: 3 centre de tineret și voluntariat în colaborare cu 3 colegii naționale din Onești la care sunt înscriși anual aproximativ 400 de tineri voluntari și 100 de cadre didactice; un parteneriat universitar de voluntariat social cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, Specializarea Asistență socială, în care sunt implicați anual 80 de studenți; mai multe Centre de cultură, artă și tradiție populară, la care participă mai mulți copii și tineri; 2 centre de zi de tip „școală după școală” pentru 40 de copii.
(Pr. Ilarion Mâță)