Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a semnat  astăzi, 11 august 2020, pentru al șaselea an consecutiv, un contract de finanțare nerambursabilă cu Consiliul Județean Bacău pentru proiectul social depus în baza Legii 350/2005.

Datorită importanței acordate Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” pe harta serviciilor destinate vârstnicilor și pentru a ne putea menține calitatea serviciilor oferite acestora, instituția depune în fiecare an, la Consiliul Județean Bacău, în baza Legii 350/2005, propunerea unui proiect social care să vină în ajutorul beneficiarilor îngrijiți în centrele noastre rezidențiale.

În prezența Domnului Președinte al Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu,  a avut loc întâlnirea în Sala Mare a acestei instituții, care a prilejuit semnarea contractului de finanțare cu toate ONG-urile eligibile pentru aplicarea proiectului pe componenta social. La semnarea contractului au participat reprezentanții acestor ONG-uri, iar pentru Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a semnat președintele acestei, Pr. Ilarion Mâță, care a transmis urările de bine și arhiereștile binecuvântări ale Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, cât și deschiderea pe care o are Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin toate ONG-urile și unitățile de cult, de se implica în creșterea calității vieții sociale a comunităților cu risc de sărăcie ridicat și cu numeroase persoane vulnerabile (persoane vârstnice, tineri cu dizabilități sau copii cu risc de abandon școlar și marginalizare socială).

Anul acesta, proiectul social este intitulat Centrul rezidențial – a doua viață pentru vârstnici!. În urma sesiunii de evaluare și selectare a dosarelor de către Comisia de evaluare din cadrul Consiliului Județean Bacău, instituția a primit aviz favorabil implementării proiectului propus și va primi finanțare nerambursabilă în valoare de 49.000 lei, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” contribuind și ea cu 6.500 de lei.

Scopul proiectului constă în adaptarea serviciilor de îngrijire acordate vârstnicilor instituționalizați la efectele pe termen lung ale pandemiei.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt reprezetați de 36 de beneficiari ai Centrului rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice – Hârja, din cei 105 vârstnici instituționalizați   în Complexului social – medical de la Hârja, pe când cei indirecți sunt reprezentați de familiile sau aparținătorii beneficiarilor din cadrul centrului rezidențial.

Finanțarea oferită în baza Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fondurile bugetului Consiliului Județean Bacău alocate pentru activități nonprofit de interes judetean va fi alocată achiziționării echipamentelor necesare terapiei medicale (paturi medicale și saltele antiescare și instrumentar sanitar), terapiei de recuperare și reabilitare (echipamnete specifice recuperării), terapiei ocupaționale (matrițe pentru atelierul de lumânări decorative și instrumente de lucru pentru patiseria și brutăria socială), cât și a materialelor de publicitate necesare promovării Autorității Contractante, Consiliul Județean Bacău.

Pentru ca tot acest proiect să fie dus la îndeplinire, instituția trebuie să respecte timpii activităților menționați în proiect, să pună la dispoziția Autorității Contractante toate informațiile cerute, să întocmească rapoartele financiare la timp și să ofere transparență în implementarea proiectului.

(Georgiana  – Mihaela Iojă , asistent social – Hârja)