Asociația ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, Hârja sprijină 260 de persoane vulnerabile, copii și părinți prin servicii socio-educaționale și neuromotorii pentru prevenirea abandonului școlar a copiilor proveniți din familii cu risc de sărăcie ridicat și recuperare neuromotorie a copiilor și tinerilor cu dizabilități (Autism, Sindrom Down, ADHD și altele).
Pe data de 3 septembrie IPS Ioachim a inaugurat cele mai noi servicii ale Asociației ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” care se adresează atât copiilor care provin din familii cu venituri foarte mici, cât și copiilor care prezintă o formă de dizabilitate (Autism, Sindrom Down, ADHD și altele).
Intervenția de specialitate a fost posibilă în 2 etape. Mai intâi a fost necesară crearea infrastructurii sociale, adică construirea a două clădiri menite să sprijine minim 260 de persoane.
Prima clădire, construită din fondurile europene nerambursabile, prin GAL Valea Trotușului si AFIR, reprezintă Centrul Socio-Educațional „Sf. Dosoftei: cu scopul de a furniza servicii de asistență socială pe parcursul zilei pentru tinerii și copiii separați sau cu risc de separare de părinți, victime ale violenței în familie sau aflați în alte situații de dificultate și are rolul de a desfășura actitivități recreative, educaționale și sportive.
A doua clădire, situată în același Complex de servicii pentru copii, se adresează tinerilor și copiilor cu Sindrom Down, Autism și ADHD, construită prin fonduri europene nerambursabile (PNDR) care are rolul de îmbunătățire a calității vieții a copiilor cu dizabilități prin următoarele cabinete: stimulare senzorială, kinetoterapie, terapie ABA, terapie ocupațională, consiliere psihologică si consiliere socială,
A doua etapă a proiectului a generat funcționalitatea celor două centre, fiind posibilă datorită finanțării nerambursabile (POCU, , Axa prioritară 5 ”Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității”, Obiectivul specific 5.2) care are rolul de a oferi intervenția specialiștilor angajați în proiect (organizator protocol, manager, contabil, coordonator activități recreative și de socializare, coordonator activități copii și tineret, animator socio-educativ, asistent social, expert identificare grup țină tineret, expert identificare grup țină adulți, psiholog, terapeut ocupațional, coordonator partener, formator, specialist pe tulburări de comunicare și limbaj în autism, șofer) pentru perioada de 36 de luni.
Nu în ultimul rând, proiectul vizează și integrarea socială și comunitară, cât și reconversia profesională a părinților acestor copii, 130 de adulți cu venituri foarte mici și care prezintă mai multe forme de vulnerabilitate.
Toate serviciile oferite de Asociație sunt gratuite pentru copii, tineri și adulți, inclusiv transportul și prânzul de la cantina socială a instituției de la Hârja. Toți beneficiarii proiectului fac parte din teritoriul GAL Valea Trotușului: Tg. Ocna, Slănic Moldova, Oituz, Bogdănești, Pârgărești, Cașin, Mănăstirea Cașin, Orbeni, Bârsănești, Helegiu, Gura Văii, Buciumi, Ștefan cel Mare, Căiuți, Coțofănești.
Așadar, Asociația ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, Hârja, prin Complexul de Servicii Socio-Educaționale și Neuromotorii pentru copii și tineret, invită pe toți cei care se găsesc în categoria persoanelor vulnerabile, copii, tineri, dar și adulți, să ne contacteze prin numărul de telefon: +40 752 270 375 sau adresa de email: parohiaharja@yahoo.com.
De asemenea, înscrierile pentru serviciile pe care le ofera asociația noastră, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, se pot face si prin intermediul acestui formular: https://forms.gle/eiu997wd8uFVmT5o8
(Pr. Ilarion Mâță, Președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”)