În perioada 31 august – 1 septembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au avut loc evenimente prilejuite de cinstirea Sfântului  Dionisie Exiguul, sfântul ocrotitor al Centrului de zi pentru copii și tineri din cadrul  Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

Timp de o săptămână, copiii acestui centru au muncit de zor la realizarea diferitelor lucrări menite să pregătească sărbătoarea, coordonați fiind de pedagogii sociali ai instituției.

Au pictat icoane cu chipul Sfântului Dionisie, au învățat poezii bazate pe înțelepciunea Sfinților Părinți ai Bisericii, în vederea pregătirii unui spectacol în ziua praznicului, spectacol la care au repetat în fiecare zi. Chiar dacă au fost așa de ocupați, nu și-au uitat bătrânii sărbătoriți în această lună. Pentru aceasta cu toții au fost adunați la un loc pentru a li se cânta „La mulți ani!”, dăruindu-le îmbrățișările lor și gustând alături de ei dulciuri, pentru a le încânta momentul. Tot copiii au „alergat” prin grădini pentru a culege roadele toamnei în vederea decorării foișorului, la care au adăugat icoanele pictate de ei, foișor în care avea să se desfășoară o parte dintre evenimentele dedicate Sf. Dionisie.

Înainte de slujba Privegherii de joi seara, copiii s-au întâlnit în Paraclisul Așezământului pentru a purta câteva discuții cu teologul și pedagogul social Daniel Ion, despre viața și activitatea Sfântului Dionisie.

Seara a fost, de asemenea, marcată prin săvârșirea Slujbei  Vecerniei cu Litia și Utreniei, slujba fiind săvârșită de părinții acestui așezământ și invitații lor, apoi a urmat citirea din Psaltire. Tot seara, copiii Centrului s-au pregătit duhovnicește prin Taina Mărturisirii la părintele lor îndrumător și duhovnic, în vederea împărtășirii lor în ziua praznicului. Slujba a durat până târziu, iar copiii, deși obosiți și-au recăpătat forțele prin participarea la această seară.

Ziua praznicului Sfântului Dionisie Exiguul a fost adevărată sărbătoare căci, încântați de prezența unui sobor de preoți din Protoieria Onești, sub protia Pr. Protoiereu Ioan Bârgăoanu,  s-a săvârșit Sfântă Liturghie, dar și binecuvântarea noului an bisericesc marcat prin slujba de „Te Deum”.

Această sărbătoare a fost continuată de serbarea copiilor, desfășurată în Paraclisul Așezământului nostru, serbare la care copiii au recitat poezii cu caracter religios, citate din scrierile Sfinților Părinți, iar la sfârșit au dăruit părinților invitați icoanele pictate cu Sfântul lor ocrotitor.

Pr. Ilarion Mâță, coordonatorul asociației de la Hârja, a multumit celor prezenți și mai ales copiilor și ostenitorilor Centrului de zi, pentru bucuria pe care o transmit în fiecare zi întregii comunități dar, mai ales, vârstnicilor instituționalizați în  Centrele rezidențiale ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Evenimentul a continuat cu un moment catehetic intitulat Ce învățăm noi, astăzi, de la Sf. Dionisie Exiguul? și activități tradiționale hârjene (țesutul la razboi, olărit), prin atelierul de pictură pe sticlă, atelierul de lumânări și alte momente prin care și-au pus în valoare darurile personale și munca în echipă.

Ziua a doua s-a încheiat prin ceea ce este cel mai specific copilăriei: jocul. Drept urmare ei au fost implicați în jocuri recreative, un concurs de rezistență cu sacul, desene pe astfalt, tenis, jocuri cu mingi, întrecere cu bicicleta prin jaloane etc.

De ziua sfântului lor ocrotitor, copiii centrului au primit de la binefăcătorii identificați de Pr. Ilarion, un pelerinaj la mănăstirile din Arges și Valea Oltului și o excursie tematică pentru studiul olăritului, în ultima săptămână din vacanță.