În perioada 30 iunie – 2 iulie 2023, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja” a desfășurat, cu prilejul hramului, mai multe activități culturale, sociale, educaționale, recreative și spirituale, menite să pună în lumină personalitatea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și să aducă bucurie beneficiarilor acestei instituții: copii, vârstnici și persoane cu dizabilități.

  În prima parte a zilei de  30 iunie, în contextul zilelor Asociației și în baza proiectului POCU „De la marginalizare la integrare socio-educațională și medicală a grupurilor vulnerabile din teritoriul GAL Valea Trotușului”, instituția de la Hârja a asigurat servicii medicale oftalmologice gratuite de către cabinetul doamnei doctor Dana Câlțaru, pentru un număr de 35 de adulți și 37 de copii, provenind din medii defavorizate. Activitatea e o parte importantă a proiectului desfășurat cu fonduri europene și are ca scop asigurarea accesului nediscriminatoriu la servicii socio-medicale a tuturor persoanelor care nu își pot permite consultații de specialitate și care au nevoie de acestea. Proiectul prevede de asemenea și consultații stomatologice ce urmează să se desfășoare în lunile ce urmează.

  În continuarea acestei activități sociale, dat fiind faptul că anul acesta a fost proclamat de Sfântul Sinod drept Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, copiii centrului de zi „Sfântul Dionise Exiguul’’ au participat la un atelier intergenerațional, alături de vârstnicii rezidenți de la Hârja, în care au confecționat mai multe obiecte hand-made, au pictat și au colorat, toate acestea făcându-le pentru a evoca personalitatea voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt.

În partea a doua a zilei, cei mici s-au făcut oaspeții Centrului de zi pentru copii cu risc de abandon școlar și marginalizare socială Sfânta Cuvioasă Parascheva, unde pe terenul de sport multifuncțional din proximitatea centrului, au participat la un campionat de fotbal și handbal, precum și la alte jocuri și activității desfășurate în aer liber, iar la  final toți cei prezenți au fost premiați cu câte o înghețată și alte dulciuri.

În cea de a doua zi, pe1 iulie, activitățile au continuat în cadrul taberei de copii de la Poiana Sărată unde s-au desfășurat activități religios-culturale. A fost organizat un atelier de pictură pe sticlă cu icoana Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și au fost prezentate aspectele importante din viața acestuia. Participanții s-au arătat deosebit de încântați de această activitate, având prilejul de a descoperii o nouă perspectivă a personalității și a vieții Sfântului Voievod! Icoanele pe care le-au pictat vor fi păstrate de aceștia, având de acum încolo atât punte creată de ei înșiși către marele sfânt român, cât și o amintire de neprețuit despre zilele petrecute în tabără și sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Seara celei a doua zi, a fost încărcată de bucurie duhovnicească, prilejuită de oficierea slujbei de Priveghere în cadrul căreia a avut loc o procesiune cu Icoana Sfântului Voievod și cu sfintele moaște ale sfinților ocrotitori.

Toate aceste activității culturale și sociale au fost încununate de slujba Sfintei Liturghii a hramului, slujbă oficiată pe data de 2 iulie în prezența rezidenților centrului socio-medical, precum și a ctitorilor și ostenitorilor Așezământului Social Filantropic de la Hârja (Pr. Petru Toma).

                                                                                             ***

La data de 2 iulie 2004, la 500 de ani de la mutarea în veșnicie a marelui voievod, a fost luată decizia de a se construi la Hârja, în apropierea localității Borzești (Onești), locul copilărie Sf. Voievod, un așezământ pentru persoane vârstnice, ce a fost inaugurat de IPS Ioachim, în anul 2006. În anul 2010 a fost demarat un amplu proiect social-medical pentru alte 65 de persoane vârstnice, adăugându-se la cele două clădiri existente care deserveau 36 de persoane instituționalizate, finalizat în 2013.

Pe data de 2 iulie 2012,  la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a fost înființată Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” de către pr. Ilarion Mâță, președintele asociație, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române din anul 2013, cu scopul de a oferi servicii sociale licențiate copiilor, persoanelor cu deficiențe, familiilor defavorizate și vârstnicilor

Așadar, începând cu anul 2012, au fost înființate cu binecuvântarea și sprijinul  Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului: 5 Centre de creație, artă și tradiție populară (pentru 350 de elevi); 3 Centre de Tineret și Voluntariat (participă anual la activitățile de la Hârja 450 de elevi voluntari și 150 de cadre didactice de la trei colegii din Municipiul Onești) și 2 Centre de zi pentru copiii ce provin din familii defavorizate și cu risc de abandon școlar (pentru 40 de elevi de gimnaziu), toate acestea în parteneriat cu mai multe instituții de învățământ gimnazial și liceal.    

Totodată, la Hârja au fost înființate mai multe servicii sociale, culturale și de economie socială, precum: un centru rezidențial socio-medical licențiat pentru persoane vârstnice, un serviciu licențiat de îngrijire la domiciliu pentru 20 de persoane vârstnice, un centru de zi licențiat pentru 20 de copii aflați în situații de risc, un Centru de excelență în  dezvoltarea resurselor intelectuale și culturale – CEDRIC (pentru 30 de tineri cu preocupări culturale deosebite), Trupa de teatru „Micul prinț” (compusă din 20 de tineri).  La acestea, pentru sustenabilitatea și autofinanțarea serviciilor menționate mai sus, au fost  generate mai multe ateliere și activități de economie socială la care au fost recrutate persoane vulnerabile, tineri cu anumite deficiențe și șomeri: fermă de animale, seră de legume, brutărie și patiserie socială, confecții și broderie tradițională, servicii complete de pomenire pentru cei adormiți, ateliere de pictură, sculptură, olărit, pirogravură, lumânări decorative, cabinete medicale de recuperare Neuromotorie, Serviciul de Ambulanță și Telemedicină, pentru investigații medicale de urgență boli cardiovasculare și interne. Anul acesta au fost licențiate alte două servicii, un ambulatoriu pentru tratarea bolilor la 30 copii și tinerii cu deficiențe (Sindrom Down, Autism și ADHD), un centru de zi pentru 100 de copii și tineri provenind din medii defavorizate, iar în curs de licențiere este un Centru de consiliere și sprijin pentru părinți și copii.