În perioada 1-2 iulie 2021, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja” a desfăsurat, cu prilejul hramului, mai multe activități culturale, sociale, educaționale și sprituale, menite să pună în lumină personalitatea marelui voievod Ștefan cel Mare și sfânt.

Cinstirea ocrotitorului a debutat cu oficierea Vecerniei unită cu Litia și cititirea psaltirii până în ziua hramului. Ziua de 2 iulie a debutat cu oficierea utreniei, acatistului și a Sf. Liturghii, acolo unde s-au împărtășit mai multi copii și tineri din tabără.

Slujba de Tedeum a fost oficiată imediat după Sf. Liturghie, moment liturgic important deoarece o parte dintre beneficiarii, ostenitorii , binefăcătorii și prietenii asociației au fost alături de noi în rugăciune.

Copiii prezență in tabără au pus în scenă piesa de teatru liric „Stefan cel Mare, sfântul de la Borzești”, o reactualizarea a nașterii, copilăriei și a perioadei de domnie a marelui voievod, act cultural inspirat de poemul liric „Oda Sf. Voievod Ștefan cel Mare, Voievodul românilor”, compus de IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Ulterior acestui moment cultural,voluntarii taberi, coordonați de asistentul social Ioana Bitnic angajat al asociației de la Hârja, au oferit diplomele de participare copiilor și tinerilor din tabără.

Icoanele cu Sf. Voievod Ștefan cel Mare pictate de copii în tabără, în cadrul atelierului de pictură, au fost luate acasă, ca mărturie a comuniunii dintre toți participanții și a purtării de grijă a  Sf. Voievod Ștefan față de noi, urmașii măriei sale.

Tabăra de vară a fost organizată de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” în perioada 28 iunie-2 iulie 2021, în parteneriat cu Protopopiatul Onești, Asociația Patmos, Parohia Poiana Sărată și Facultatea de Teologie Ortodoxă Iași, ai cărei studenți au devenit voluntarii și animatorii acestei tabere.

———-

      La data de 2 iulie 2004, la 500 de ani de la mutarea în veșnicie a marelui voievod, a fost luată decizia de a se construi la Hârja, în apropierea localității Borzești (Onești), locul copilărie Sf. Voievod, un așezământ pentru persoane vârstnice, ce a fost inaugura de IPS Ioachim, în anul 2006. În anul 2010 a fost demarat un amplu proiect social- medical pentru alte 65 de persoane vârstnice, adăugându-se la cele două clădiri existente care deserveau 36 de persoane instituționalizate, finalizat în 2013.

Pe data de 2 iulie 2012,  la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a fost inființată Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române din anul 2013, cu scopul de a oferi servicii sociale licențiate copiilor, persoanelor cu deficiențe, familiilor defavorizate și vârstnicilor

Așadar, începând cu anul 2012, au fost înființate cu binecuvântarea și sprijinul  Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului: 5 Centre de creație, artă și tradiție populară (pentru 350 de elevi); 3 Centre de Tineret și Voluntariat (participă anual la activitățile de la Hârja 450 de elevi voluntari și 150 de cadre didactice de la trei colegii din Municipiul Onești) și 2 Centre de zi pentru copiii ce provin din familii defavorizate și cu risc de abandon școlar (pentru 40 de elevi de gimnaziu), toate acestea în parteneriat cu mai multe instituții de învățământ gimnazial și liceal.    

Totodată, la Hârja au fost înființate mai multe servicii sociale, culturale și de economie socială, precum: un centru rezidențial socio-medical licențiat pentru persoane vârstnice,un serviciu licențiat de îngrijire la domiciliu pentru 20 de persoane vârstnice, un centru de zi licențiat pentru 20 de copii aflați în situații de risc, un Centru de excelență în  dezvoltarea resurselor intelectuale și culturale – CEDRIC (pentru 30 de tineri cu preocupări culturale deosebite),  Trupa de teatru „Micul prinț” (compusă din 20 de tineri).  La acestea, pentru sustenabilitatea și autofinanțarea serviciilor menționate mai sus, au fost  generate mai multe ateliere și activități de economie socială la care au fost recrutate  persoane vulnerabile, tineri cu anumite deficiențe și șomeri: fermă de animale, seră de legume, brutărie și patiserie socială, confecții și broderie tradițională, servicii complete de pomenire pentru cei adormiți, ateliere de pictură, sculptură, olărit, pirogravură, lumânări decorative , cabinete medicale de recuperare Neuromotorie, Serviciul de Ambulanță și Telemedicină, pentru investigații medicale de urgență boli cardiovasculare și interne. În curs de licențiere sunt alte două servicii, un ambulatoriu pentru tratarea bolilor la copiii și tinerii cu deficiențe (Sindrom Down, Autism și ADHD) și un Centru de consiliere și sprijin pentru părinți și copii. (Pr. Ilarion Mâță)