Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a organizat la Iași, în parteneriat cu Asociația Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici România, Facultatea de Filosofie și Științe Social-politice și Bella România, în perioada 3-4 februarie 2017, un eveniment cultural ce a reunit aproximativ 50 de invitați, profesori universitari, directori și antreprenori de cămine pentru persoane vârstnice.

Evenimentul s-a înscris în planul managerial de reprezentare a drepturilor și responsabilităților conducătorilor de instituții pentru vârstnici, din cadrul strategiei de profesionalizare pe termen lung a directorilor și a personalului de specialitate, membrii Asociației Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici (A.D.I.V.) România.

Managerii de centre au avut posibilitatea de a se conecta la mediul academic autentic, prin prezența cadrelor didactice universitare din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social–politice Iași, de a-și însuși instrumente, metode și tehnici de lucru necesare îngrijirii persoanelor vârstnice, de a cunoaște experiența altor centre din țară și străinătate.

Urările de bun venit și explicarea contextului întâlnirii au fost transmise de către Cerasela Maria Bechir, Presedintele ADIV România. A urmat prezentarea agendei întâlnirii și a invitaților acestui eveniment, de către Pr. Ilarion Mâță – Vicepreședinte ADIV, care a moderat evenimentul de la Iași.

Proiectul CompEd – Comparing Collaboration in Education and Practice in the Health and Welfare Field. Workshop-ul international intitulat „Open up to service innovation: resources from Romania and Norway” al Departamentul de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Facultății de Filosofie și Stiințe Social-politice Iași. Rezultatele proiectului și impactul asupra domeniului îngrijirii pe termen lung au fost prezentate de Prof. Univ. Dr. Daniela Șoitu.

A urmat prezentarea „Oportunități de profesionalizare a directorilor/ coordonatorilor de centre rezidențiale pentru persoane vârstnice” Domenii de interes academic, oferta educațională și costurile unui program post-universitar aplicat gerontologiei sociale, cât și necesitate unei viziuni unitare a nevoii de profesionalizare a tuturor coordonatorilor de centre rezidențiale au fost aduse în atenția auditoriului de către Prof. Univ. dr. Conțiu Șoitu, decanul Facultății de Filosofie și științe social-politice din Iași.

Prezentarea procesului de profesionalizare a directorilor de cămine pentru vârstnici din Italia, cu studii, competențe și responsabilități ale directorului de centru au fost edificate de către Monika Caracuda, Vicepreședinte ADIV.

Evenimentul a continuat cu prezentarea instrumentelor de lucru necesare admiterii și îngrijirii persoanelor vârstnice, în baza analizei cadrului legislativ. Au fost oferite modele pentru o posibilă structură comună a administrației rezidențiale în alocuțiunea susținută de către Pr.Ilarion Mâță

Workshop-ul „Cum gestionăm instrumentele de lucru în domeniul asistenței sociale a persoanelor vârtsnice din centrele rezidențiale. Oportunitatea uniformizării lor și a contractului de prestări servicii” a fost fost moderat de Pr. Ilarion Mâță.

Prof. univ. dr. Nicu Gavriluță a expus într-un mod deosebit conferința „Arta de a îmbătrâni frumos”, continuată prin alocuțiunea „Bătrânețe și singurătate”, susținută de dna prof. univ. dr. Cristina Gavriluță

Studiul comparativ al calității serviciilor sociale adresat unui număr de 50 de centre rezidențiale, identificarea necesității aplicării unor instrumente de identificare a resurselor social-medicale, economico-legislative și cultural-spirituale ale centrelor, care se adresează directorilor/mangerilor de instituții rezidențiale pentru vârstnici, a fost prezentat de către Pr. Ilarion Mâță.

Evenimentul s-a finalizat cu Ședința de Consiliul Director al ADIV, acolo unde s-au analizat anumite perspective pentru strategia generală a Asociației.