În ziua de 24 iunie se sărbătorește Ziua Universală a Iei. Păstrând tradiția, voluntarii Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” au fost împreună prin intermediul tehnologiei și au purtat ia cu multă bucurie.

În după-amiaza zilei de 24 iunie, o parte dintre voluntarii asociației s-au întâlnit cu pr. Ilarion Mâță, președintele organizației de la Hârja,  prin intermediul aplicației Zoom, pentru a celebra Ziua iei și a planifica următoarele activități.

Voluntarii sunt studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din  Iași, majoritatea de la specializarea Teologie Ortodoxă Asistență Socială, Didactică, dar și studenți ai facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, specializările Comunicare și relații publice, respectiv Asistență socială, studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Iași.

Acest minunat grup de voluntari s-a constituit în urmă cu un an, când tinerii s-au întâlnit la Hârja, unde au participat la Sfânta Liturghie îmbrăcați în ie și s-au pregătit pentru organizarea primei ediții a Taberei de vară pentru copii „Satul românesc văzut prin ochii copiilor”, eveniment ce s-a desfășurat în perioada 29 august-2 septembrie 2019.

Voluntarii au colindat în preajma sărbătorilor de iarnă la așezământ, au împărțit flori și mărțișoare de Ziua Internațională a femeii și s-au implicat în toate atelierele de economie socială în fiecare sfârșit de săptămână, atunci când studenții au desfășurat stagiile de practică de la facultate.

Pe perioada stării de urgență și de alertă, voluntarii au fost implicați într-un proiect umanitar „Ajutăm numai împreună”, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și Asociația de la Hârja, în parteneriat cu alte unități de cult și organizații  umanitare din orașul de domiciliu al voluntarului.

La începutul activității, s-a menționat semnificația religioasă a zilei de 24 Iunie- Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

În acest an, prin intermediul tehnologiei a fost alături de noi Laura Melinda Tătăran, absolventă a Specializării Etnologie din cadrul Facultății de Litere din Baia Mare, voluntar al ASCOR Baia Mare și colaborator al asociației. Laura ne-a povestit despre importanța iei și a păstrării tradițiilor moștenite de la părinții și bunicii noștri, valorificând importanța relațiilor intergeneraționale.

Tot cu acest prilej, a fost lansat apelul pentru pregătirea voluntarilor pentru a doua ediție a Taberei pentru copii de la Hârja „Satul românesc văzut prin ochii copilăriei”, desfășurată online în acest an în luna august.

La finalul activității, tinerii au interpretat cântece din folclorul românesc.

(Lucian Ciohodaru – absolvent Teologie Ortodoxă Asistență Socială, coordonator voluntari al asociației de la Hârja)